Çiğ Lahana Zayıflatır Mı?

Sağlıklı olmanın en ucuz yöntemlerinde kullanılan lahana, özellikle sonbaharın sonu ve kış aylarında yetişen ve ülkemizde bolca ve en uygun fiyata alınabilecek sebzelerin başında geliyor. doğada bir çok cins ve renkte bulunan bu sebze, yemeklerde, çiğ olarak ve suyu sıkılıp içilerek de tüketilebiliyor.

Salatası ve çorbası da yapılan lahananın faydaları oldukça fazladır. Özellikle lif ve vitamin deposu olması neredeyse her türlü hastalıktan korunmada ve tedavisinde kullanılabilir. Bu kadar çok faydası olmasına karşın aşırı miktarda tüketilmesi sindirim problemlerine yol açabilir, ayrıca guatr hastalarının bu sebzeyi tüketmemesi doktorlar tarafından öneriliyor. Lahananın en büyük özelliklerinden birisi de tadının lezzetli olmasından dolayı zevkle kullanılabilmesidir.

Zayıflamaya Lahananın Katkısı Nedir?

Lahana zayıflamak isteyenler için en uygun sebzelerin başındadır. İçeriğindeki su oranı diyet yaparken su ihtiyacını karşılarken, mide de kısa sürede şişmesi de tokluk hissi vererek yeme isteğini azaltıyor. Lif kaynağı olan lahananın sindirimi kolaylaştırarak vücuttan atılması da kolay oluyor ve bir tabak lahana sadece 22 kalori olduğundan, enerji olarak yakılması daha çabuk gerçekleşiyor. Uzmanlar, beyaz lahana yapraklarının kaynatılarak, sabah akşam belirli bir süre içilmesinin kilo kaybında çok etken olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lahana suyu zayıflamanın yanında, içindeki mineral ve vitaminlerin çeşitliliği ile çokluğundan dolayı her tür kanserle mücadelede, uygun miktarda kullanım ile hazmın kolaylaştırılması ve kabızlık probleminin çözümünde, kansızlığın tedavisinde takviye olarak, antibiyotik özelliği ile iltihapların tedavisinde ve cilt kırışıklıklarında sıklıkla kullanılıyor. Bu tedavilerin etkili olması için uygun miktarların aşılmaması unutulmamalıdır. Uzmanlar lahana kabuklarının direkt olarak kaynatma yerine, kaynayan suda bekletilerek suyunun içilmesini öneriyorlar. Bir çok diyet uzmanı ise çiğ olarak suyunun mutfak robotları yardımı ile çıkarılarak tüketilmesinin, daha etkili olduğunu savunuyorlar.

Lahananın Diğer Faydaları

Lahananın, içindeki yüksek orandaki K vitamini ve iyot ile beyin sağlığına katkı sağladığı (özellikle unutkanlık ve hafız kayıplarında) ve dikkat eksikliğini giderdiği, içindeki yüksek lifler sayesinde, kanın şeker oranını düşürerek insülin üretim miktarını artırma özelliğinden dolayı şeker hastalığından koruduğu, içeriğindeki sülfür vasıtası ile toksinlerin vücuttan daha hızlı atmasını sağladığı, bol C vitamini içermesinden dolayı mide ülseri tedavisine önemli katkı sağladığı, emziren annelerin göğüslerindeki şişmeleri azalttığı ve özellikle eklem yerlerindeki incinme ve burkulmaların kısa sürede iyileşmesini sağladığı, sağlık sektöründeki uzmanlar tarafından genel kabul görüyor.