Lahana Yaprağı Neye İyi Gelir?

Lahana sonbaharda yetişmekte olan ve kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisidir. Kat kat yaprakları olan turpgillerden gelen bir sebze türüdür. Lahana, karnabahar, karalahana ve brokoli aynı aileden gelmektedir. Lahananın faydaları aslında saymakla bitmez. Fakat pek kimse de lahana yapraklarının faydalarından haberdar değildirler. İnsan sağlığına oldukça faydası bulunan lahananın, kırmızısı, moru ve yeşili bulunmaktadır. Lahananın içerisinde bulunan magnezyum, folik asit, kalsiyum, lifler, potasyum, C, K, B6 vitaminleri olduğundan, insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda, A vitamini, riboflavin ve demir de içermektedir. İyi geldiği bilinen en önemli faydası, kişinin kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Düşük kalorisi ve güçlü antioksidanlar barındırdığından, diyet yapanlar tarafından tercih edilmektedir. Kilo vermede en fazla yardımcı besin olarak bilinmektedir. Çiğ olarak ve ya pişmiş olarak yemeklerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda turşu olarak kullanıldığında ise, sağlığa olumlu yönde direnci arttırdığı görülmektedir.

Lahananın Faydaları Nelerdir?

En bilindik faydalarından birisi kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Özellikle tok tutma özelli bulunan lahananın bir kasesi 22 25 kalori civarındadır. Ayrıca içerisinde barındırdığı lifler sayesinde de sindirimi hızlandırdığından, kilo vermede sıklıkla tercih edilmektedir. Lahana, içerisindeki su oranı fazla olduğundan sık sık tuvalete çıkmanızı sağlar ve bu da yine kilo vermenizde, oldukça önemli bir etkendir.

Kalp sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Kalp ile ilgili rahatsızlığı bulunanlar lahana tüketimini arttırmaktadırlar. Lahananın faydaları arasında oldukça dikkat çeken bu sebzenin içerisindeki antosiyaninler, vücutta bulunan iltihaplanmayı önleyerek bastırırlar. Aynı zamanda içerisinde barındırdığı polifenol sayesinde de kan basıncını düşürerek, kalp rahatsızlıklarını geride bırakmaya yardımcı olur.

Lahana Burkulmuş Bileğe Nasıl İyi Gelir?

Lahananın içerisinde bulunan iltihap önleyici özelliği bulunduğundan, burkulmalarda bire bir gelmektedir. Burkulmalarda ve o anda kırılmalarda, çatlamada, şişmeyi engelleyen en faydalı sebzedir. İçeriğinde bulunan vitaminler ve bitkisel yağlar sayesinde de hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

Burkulmuş bir yeriniz var ise, lahananın en üstte kalan, görünen kabuklarını soyarak, bir kaba koyup ezip suyunu çıkarmalısınız. Daha sonrasında alüminyum folyoya sıktığınız kabukları koyarak fırında bir süre ısıtınız. Sıcak olarak lahana yapraklarını burkulmuş bölgeye koyarak, gazlı bir bezle ya da her hangi temiz bir tülbentle sarınız. Isının yerinde kalması için ise, bir poşet yardımıyla sarınız ve böylece ısının dışarıya çıkmadığından emin olunuz. Her gün yarım saat bu yöntemi 2 kez uygularsanız eğer, bir kaç gün sonunda iyileşme göreceksiniz.