Vişne Konserve Nasıl Yapılır?

Yazın sonlarına gelinmesi ile kış hazırlıkları da başlamış oluyor. Her türlü meyve ve sebzenin, her mevsimde dondurulmuş halleri bulunuyor olsa da, vaktinde olgunlaşan meyveleri alarak, bu meyvelerden konserveler hazırlamak her insanın istediği bir durumdur. Evde konserve yapmak, bir ihtiyaç haline gelmiştir. Et, meyve, balık ya da sebzeler ile hazırlanacak olan konservelerin, hava almayan uygun kaplarda muhafaza edilmesi gerekir. Böylece yüksek ısı işlemine maruz kalan konservelerdeki mikroplar etkisiz hale getirilerek, dayanıklılıkları artar. Konserve yapımında kullanılan temel malzemeler, cam kavanozlardan oluşur. Cam kavanozları her markette bulmak mümkündür.

Vişne Konserve Nasıl Yapılır?

Konservenin yapılacağı malzemenin miktarına göre kavanozun boyutu seçilir. Ya da, daha önce kullanılan malzemelerin cam kavanozları, konserve yapım işleminde tercih edilebilir. Ne tür konserve yapılırsa yapılsın, en önemli husus konservenin kaynatılacağı tencerenin büyüklüğüdür. Konservelerin sterilize olabilmesi için, kaynayan suyun kavanozun 3-4 parmak üzerinde olması gerekir. Eğer, bu işlem için kullanılacak büyük bir tencere bulunmuyorsa, konserve için en fazla 1 litrelik kavanozların seçilmesi önerilir.

Şayet normal bir tencerede konserve yapılmak isteniyorsa, malzemenin üzerini 4-5 santim geçecek kadar su eklenmesi ve 1 litrelik kavanozların 20-25 dakika, yarım litre olan kavanozların ise 15-20 dakika kadar kaynatılması gerekir. Kaynama işlemi bittikten sonra da ocağın altının kapatılması ve suyun oda sıcaklığına gelinceye kadar kavanozların içerisinde bekletilmesi gerekir. Soğuyan kavanoz, yan yatırılarak sızıntı yapıp yapmadığı kontrol edildikten sonra saklanmaya hazır hale gelmiş olur.

Vişne Konserve Yapım Malzemeleri

Vişne konservesi için gereken malzemeler: 1 kg vişne, 1,5 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı su.

Vişne Konservesinin Yapılışı

Vişnenin faydaları oldukça çoktur. Vişne konservesinin yapım aşamalarının özen gerektirdiğini belirtmek gerekir. Vişneler zedelenmeden ve zarar verilmeden yıkanarak sapları ayrılır (isteğe göre çekirdekleri çıkartılabilir). Süzülen vişneler sıcak su ile yıkanılan kavanoza alınır. Kavanozun ağzında 1,5-2 santim kadar bir boşluk bırakılır ve kavanozun ağzı silinerek kapağı sıkıca kapatılır. Şerbetin az gelmesi durumunda, bir miktar daha kaynar su eklenebilir. Daha sonra, içine ızgara koyulan tencerede 20-25 dakika kadar kaynatılır.

Kavanoz tencerenin içindeyken suyun soğuması beklenir. Su soğuduktan sonra kavanozlar çıkarılır ve kapakları tekrar sıkılarak ters çevrilir. 1 gece tezgahta bekletilen kavanoz, kurulanarak kontrol edilir ve saklamak üzere kaldırılır. Yapılan işlem sonunda dikkat edilmesi gereken husus, kavanozun kapağının basınçlı bir şekilde kapanmış olması gerektiğidir.