Tahıl Grubu Besinler Nasıl Pişirilmelidir?

Dünya besin gurupları içerisinde tahıl en çok tüketilen besinlerdendir. Her tür toprakta yetişen tahıl ürünleri sağlıklı besin içerisinde yer alır ve günlük tüketilmesi önerilir. Pirinç, buğday, arpa, mısır ve yulaf tahıl çeşitlerindendir. Türkiye’nin bütün bölgelerinde üretilen tahıllar pişirilerek tüketilir. Değirmenlerde öğütülerek un haline getirilir ve ekmek yapımında da kullanılır.

Tahıl Ürünlerinin Faydaları Nelerdir?

Protein, mineral ve yağ bulunan tahıllar içerisinde karbonhidrat grubuna giren nişasta ve şeker bulunur. A ve C vitamini tahılların tamamında bulunurken B vitamine bazı tahıl ürünlerinde bulunur.

Tahılın faydaları sadece insan türüne değil diğer canlı türleri içinde enerji kaynağıdır. Tohum, çiçeği ve saplarından canlılar beslenir.

Tahılların lifli yapıda olması bağırsakların düzenli çalışmasında etkili olur. Kandaki şeker oranını dengeleyen tahıllar doyurucu ve tok tutucu özelliktedir. Her türlü hastalık sürecinde ve diyet programlarında tahıl ürünleri ile beslenme sağlanır. Kanseri önleyici etkisi olduğu bilinir.

Tahıllar tam tahıl olarak tüketilmelidir. Kabuk, nişasta ve öz olmak üzere üç parçanın beraber tüketilmesi fayda sağlar.

Tahılların Yetiştiği İklimler

Ilıman iklimlerde yetişen tahıllar arasında arpa, yulaf, buğday ve çavdar yetişir, sıcak iklimlerde darı, mısır, pirinç ve sorgum yetişir. Uzak doğu ülkeleri pirinç üretiminde Yakın Doğu, Avrupa ve Amerika ülkelerinde buğday, çavdar, darı, mısır ve yulaf üretimi yapılır.

Sağlıklı Beslenmek İçin Doğru Pişirilme Yöntemi

Pişirilme süreleri farklı olan tahıllardan gerektiği besin değerini almak için çok suda pişirilmemeli ve suyu çekecek oranda eklenmelidir. Suyu dökülürse içeriğindeki B vitaminleri su ile birlikte kaybolur.

Un halindeki tahıllar mayalanarak kullanılmalıdır. Bu yöntem kalsiyum, protein, B vitamini ve demir miktarını artırır.

Kızartma yöntemi kullanılmamalı ve sıcak kuru pişirme ve kavurma yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Besin değerlerinin kaybedilmesine neden olur.

Tüketilecek besinler çok pişirilmemelidir. Lapa olarak pişirilen tahıllarda besin değerleri pişme süresinin fazlalığına bağlı olarak buharlaşır. Harlı ateşten çok kısık ateşte tahılların pişirilmesi uzmanların ortak görüşüdür.

Porsiyonluk yapılması önerilen tahılların tekrar tekrar ısıtılarak yenmesi yarardan çok zarar verir. Besin zehirlenmesine yol açar. İçerisindeki yararlı besinler yok olur.

Bebeklerin beslenmesinde 6. aydan itibaren önerilen tahıl mamaları, ev tarifleri ile yapılmalı ve bir öğün de tüketilecek şekilde yapılmalıdır. Yeniden ısıtılmamalıdır. Süt ile yapılması besin değerini artırır. Yoğurt ile tüketilmesi lezzet katar.

Tahıllardan oluşan gıdalar üç öğün tüketilebilir. Tüketimi zararlı olmayan besinlerden olan tahılları çocuklara pasta, çörek olarak tükettirmek mümkün.