Kuru Meyve Hangi Yemeklere Katılabilir?

Türk mutfağının en eski geleneklerinden olan mevsiminde toplanarak hazırlanan kuru meyvenin faydaları yaş meyvelere oranla daha fazladır. Diyet yapanlar tarafından ara öğün olarak tercih edilen kuru meyveler kalori değerleri taze meyveye nazaran daha yüksek olduğundan dikkatli kullanılması gerekir. Kuru meyve sadece ara öğün olarak değil kompostosu yapılarak tüketildiği gibi yemeklere katılarak da tüketilebilir. Örneğin kuru erik zeytinyağlı pırasa yemeği için en uygun kuru meyve çeşididir. Ayrıca kek yapımında kayısı, karışık meyve kuruları, elma veya kuru armut kullanılabiliyor. Bunların dışında diyet yapanlar, hamile bayanlar ve çocuklar için kuru meyvenin en uygun kullanım şekli yoğurt ile karıştırılarak tüketilmesidir. Ayrıca sindirim sorunu yaşayan kişiler için incir ve kuru kayısı akşamdan sıcak suda bırakılarak sabahları aç karnına içildiğinde bağırsakları çalıştırması açısından oldukça faydalı kuru meyvelerdir. Bamya yemeklerinde ekşilik vermesi için ekşi erik kurusu kullanımı da olabiliyor.

Kuru Meyvenin Faydaları Nelerdir?

Kuru meyveler yüksek derecede C vitamini içerdiği için öncelikli olarak grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların sık yaşandığı kış aylarında daha çok tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun dışında genel olarak meyveler kanser riskini, kalp riskini düşürdüğü için yaz aylarında yetişen meyvelerin kurutularak kış aylarında, kış aylarında yetişen meyvelerin ise kurutularak besin değerleri düşmeden yaz aylarında komposto, yemeklerin içinde ve öğün aralarında tüketilmesi gerekir. Kuru meyvelerin faydaları aşırı tüketilmediği takdirde kan basıncını dengelediğini, tansiyon ve kolesterolü düşürdüğünü, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatta grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarına karşı koruyucu olduğu söylenebilir.

Kuru Meyve Çeşitleri

Besin değerlerine göre değerlendirildiğinde en çok tüketilen ve faydalı kuru meyveler arasında olan kayısı arkasından kurutulmuş erik, incir ve üzüm geldiği söylenebilir. Nefes darlığına iyi gelen kuru erik aynı zamanda mükemmel bir bağırsak düzenleyicidir. Özellikle kabızlık sorunu olan kişilerin kuru elmayı komposto şeklinde tüketmeleri bu sorunla baş etmelerine yardımcı olur. A, B ve E vitamini kaynağı olan kuru erik metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır.

Yaban mersini son zamanlarda ülkemizde çok tüketilen meyvelerin arasında yerini aldığı gibi meyve kurusu olarak da tüketildiğinde şeker hastalığından, vücutta gelişebilecek kanser riskine karşı dahi koruyucu değerlere sahiptir. Göz sağlığı açısından da olumlu etkileri ile bilinen yaban mersini bağırsak çalışmasını destekler. Bunların dışında eskilerde sık tüketilmemesine rağmen şimdilerde bilinen ve tercih edilen kuru meyvelerden kivi, muz, mango, kavun, kaju, goji bery, ananas, altın çilek gibi pek çok meyvenin kurusu mevcuttur.