Armut Gübreleme Takvimi

Tarım söz konusu olduğunda gübrelemenin önemi çok büyüktür. Toprakta yetişen her bitki, bütün ihtiyaçlarını topraktan karşılamak zorundadır. Bu nedenle, zamanla topraktaki besleyici minarellerin oranı azalır. Besin açısından yetersiz kalmış bir toprakta yetişen bitkilerde çeşitli sorunlar meydana gelmektedir. Gübreleme ile gübre içerisindeki minarellerin toprağa karışması ve toprağın besin açısından tekrar zenginleşmesi sağlanır. Kaliteli bir gübre ile meyve vermeyen ve kurumaya yüz tutmuş ağaçların bile tekrar canlanması mümkündür.

Armut Gübreleme Takvimi

Armut yetiştiriciliği ile uğraşanlar, gübreleme işlemini düzenli olarak gerçekleştirmelidir. Aksi takdirde, meyveler istenilen tatta ve şekilde gelişmeyecektir. Her bitkinin gübreleme işlemi için belirlenmiş takvimi bulunabilir. Armut gübreleme takvimi ise ağacın ve meyvelerin gelişme dönemlerine göre düzenlenebilir. Gübreleme her ağaç için özel olarak yapılmalıdır. Çiçek açma döneminde, çiçek açtıktan sonra, meyvelerin büyüme döneminde ve meyve gelişimi döneminde gübreleme yapılabilmektedir. Gübre seçimi yapılırken, toprağın ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Toprakta kolaylıkla çözülebilen gübreler tercih edilmelidir. Kimyasal gübrelerden ziyade organik gübrelerin tercih edilmesi önerilir.

Armut Gübreleme Nasıl Yapılır?

İyi yanmış büyükbaş hayvan çiftlik gübresi genellikle sonbahar aylarında ve ilkbahara geçiş döneminde uygulanmaktadır. Klasik olarak sulanan bir bahçe söz konusu ise erken ilkbahar döneminde fosforlu ve potasyumlu gübreler tercih edilebilir. Azotlu gübreler ise erken ilkbahar döneminden Ağustos ayının sonuna kadar uygulanabilir. Salma sulama sistemi kullanılıyor ise 3 ya da 4 parçaya bölünerek verilmelidir. Damla sulama sistemi kullanılan bahçelerde ise 2 suda bir azot olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. Ağaçlara aşırı miktarda azot verildiği takdirde “ateş yanıklığı” adı verilen hastalık görülebilir. Ağacın yaşına göre her yaş için 40 g saf azot şeklinde hesaplama yapılabilir.

Armut Gübrelemede Bu Hataları Yapmayın!

Ağaçtan verim almak için bol miktarda gübre kullanımı faydadan çok zarar neden olabilir. Topraktaki ihtiyaca göre gübre seçimi yapılmalıdır. Azot açısından toprağın yeterli düzeyde olmasına dikkat edilmelidir. Sadece azot miktarına değil, diğer mineraller açısından da toprağın analiz edilmesine özen gösterilmelidir. Çok sık aralıklarla da gübreleme yapılmamalıdır. Armut ağacı bakımı için belirlenen gübre takvimine göre gübreleme yapılabilir. Gübre ile birlikte armut ağacı ilaçlama işlemlerinin de dikkati bir şekilde uygulanması gerekir.