Armut Ağacı Budama Nasıl Yapılır?

Armut yetiştiricileri diğer birçok meyvede olduğu gibi daha kaliteli ve verimli ürün alabilmek için gübreleme, sulama, toprağın işlenmesi ve aşılamanın yanında armut ağacı budama işlemi de yapmaktadır. Armut ağacı budamasının periyodik olarak her yıl yapılması;

  • Düzensiz taç gelişiminin engellenmesini sağlar
  • Fazla verim dolasıyla dalların kırılmasının önüne geçilir
  • Meyvelerin küçük ve kalitesiz olmasının önüne geçer
  • Kısa sürede verimi arttırır
  • Periyodisite denilen bir yıl meyve alma, bir yıl da meyve almama durumunun yaşanmasını engeller
  • Sık dallanmayı engelleyerek iç kısımdaki dalların ışık almamasının da önüne geçer

Bu sayede her yıl verimli ve kaliteli meyve alınması üreticinin kârlılık rakamları için de oldukça önemlidir.

Armut Ağacı Budama Nasıl Yapılır?

Armut ağacı budaması genel olarak gençleştirme budaması olarak adlandırılır. Armut ağacı budama nasıl yapılır sorusu için öncelikle birbiri üzerine binmiş, sıklaşmış ve kurumuş dalların kesilmesi gerekmektedir. Bu işlemin hemen ardından ağacın tacının kısaltılması için de kısaltma budaması adı altında ağaçlarda verimin arttırılması ve kuvvetli sürgünler meydana getirilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte çift kat taç oluşan durumlarda üst tacın atılarak, alttaki nispeten zayıflamış taçlarda kısa budama yapılması armut ağacı için yeniden dengeli ve kuvvetli bir taç meydana getirilmesi mümkün olmaktadır.

Armut Ağacı Budama Hangi Aylarda Yapılmalıdır?

Armut ağacının budama kararının verilebilmesi için havaların çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekmektedir. Armut ağacı budama dönemleri bu nedenle genellikle yazın hemen bitiminde sonbaharda yapılır. Kış bitimine kadar budama yapılmasında bir sakınca yoktur.

Armut Ağacı Budamasında Sık Yapılan Hatalar

Armut ağaçları budamalarında en sık yapılan hata, armut ağacı için budamaya dayanma derecesinin göz önünde bulundurulmamasıdır. Oldukça yaşlanmış olan armut ağaçlarında budama yapılmaması gerektiği gibi, budama yapılan durumlarda ağacın ölmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanında düzgün bir taç oluşturulması için budama konusunda tecrübeli ve bilgi sahibi kişilerden yardım alınması da gerekebilir. Çok fazla taç oluşmuş armut ağaçlarında ise atılacak olan üst tacın da iyi tespit edilmesi çok önemlidir.